Nya tillväxtstörningar efter tre år

I skogsägaren Roger Gustafssons tallplantering verkar nya tillväxtstörningar ha dykt upp varje växtsäsong sedan planteringen 2016.

Vilthägnet runt Roger Gustafssons 3 hektar stora tallplantering hjälpte inte mot tillväxtstörningar, som drabbat många av plantorna. Foto: Pierre Kjellin

Skogsägaren Roger Gustafsson i Nykil hägnade en tre hektar stor tallplantering redan första växtsäsongen, 2016. Redan samma höst tyckte han att många av plantorna såg lite konstiga ut.

– Det var en del som var tofsiga i toppen ändå. Jag kontaktade han som drev plantskolan där jag köpt plantorna, och han trodde att det kanske kunde vara Prolepsis och att det skulle växa bort så småningom. Men det har det inte gjort.

Få plantor har klarat sig

Roger har klippt bort sidotoppar och grova grenar på många av plantorna, för att försöka få fram åtminstone några stammar med lite bättre form. Han har även sett tillväxtstörningarna på självföryngrade tallar på sina hyggen, men inte i samma omfattning.

När Roger ger oss en ordentlig rundvandring över sin hägnade tallplantering kan vi konstatera att den stora majoriteten av plantorna har någon form av tillväxtstörning – dubbeltopp, flertopp, kraftiga och onormalt många sidoskott de första växtåren eller en arsenal av toppskott i toppen eller en mix av flera av tillväxtstörningarna.

Har en egen teori

Roger, som till vardags jobbar som skogsmaskinentreprenör med egen maskin, har sett tillväxtstörningar liknande dem i sin egen tallföryngring även i andra planteringar i området.

– Jag har en teori; Låt säga att de här tillväxtstörningarna finns naturligt, och att man sedan fått med de här defekterna i plantförädlingen, så att de blir mycket mera spridda i det förädlade plantmaterialet?

Läs mer: Tillväxtstörningar på tall inte bara i sydöstra Sverige

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 20 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste