LEDARE: Polariserad skogsdebatt ser inte skogen för alla träden

I svensk skogsdebatt jagas det syndabockar – det är älgen som förstör skogen, reservaten som sprider barkborren och myndigheterna som konfiskerar virket. I Tyskland har man lämnat pajkastningen och jobbar på lösningar – tillsammans.

LEDARE: I somras och höstas var det många som gick ut och kritiserade Skogsstyrelsen och länsstyrelserna för att både göra för lite mot granbarkborren och för att sprida skadeinsekten via drabbade skogsreservat.

Media har uppmärksammat flera skogsägare som bevisligen fått påhälsning av granbarkborren från reservatsskog intill, så uppenbarligen finns det i åtminstone enskilda fall fog för kritiken mot vissa länsstyrelser.

Länsstyrelserna har tondövt försvarat sig med att andelen granreservat är så liten att de i ett nationellt perspektiv inte är ett problem. Beskrivningen är korrekt, men icke desto mindre en klen tröst för de skogsägare som fått påhälsning av barkborrar från angränsande reservat.

Medan barkborredebatten här i Sverige fortsatt att peka ut syndabockar har myndigheter, forskare och stora skogsägare i vårt hårt drabbade grannland Tyskland i stället börjat samarbeta för att diskutera hur man ska göra produktionsskogarna mera motståndskraftiga mot skogsskador och extremväder. Lösningen som tyskarna redan jobbar för fullt mot heter mer blandskog och mindre monokulturer. 

Pierre Kjellin. Foto: Pierre Kjellin

Samtidigt har en annan debatt börjat närma sig kokpunkten – de ökande viltskadorna på skogen. Efter att senaste ÄBIN-inventeringen presenterats i höst bad jag Skogsstyrelsens viltexpert Christer Kalén kommentera rapporten. Och han förespråkade en fortsatt minskning av älgstammen. Precis som branschen gjorde för två, fem eller för den delen tio år sedan.

Detta trots att älgstammen i Sverige sedan kulmen på 1980-talet minskat, medan viltskadorna på våra skogar fortsatt att öka. Och samtidigt som forskare vid SLU på Skogens Höstexkursion i år hade med sig ett digert material som tydligt visade att älgens föda – tall, löv samt ris och örter – stadigt minskar i landets skogar sedan många år.

Kanske drar Skogsstyrelsen andra slutsatser efter nästa års ÄBIN?

Sedan har vi frågan som ännu inte debatteras alls. I år började det rapporteras om de omfattande tillväxtstörningar på ungtall som uppmärksammats i sydöstra Sverige, och som Skogsaktuellt rapporterat om i de två senaste numren. Skogforsks senaste inventeringar visar att problemet är spritt. Den nordligaste rapporten om tillväxtstörningar på ungtall som Skogsaktuellt fått in kommer från Hälsingland.

För alla de skogsägare som står med tallföryngringar med stor andel tallar som ser ut som risbuskar riskerar det innebära att man odlar skräpvirke åt efterkommande generationer, för vilka en slutavverkning i värsta fall blir ett ekonomiskt fiasko.

Det är dags att vi kliver upp ur skyttegravarna och börjar diskutera lösningar på de både svåra och allvarliga problem som det svenska skogsbruket redan har att tampas med.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 16 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste