Så många vargar finns det i EU

Både antalet vargar och vargtätheten är mycket högre i Baltikum än i de vargbefolkade delarna av Norden. Det visar en studie gjord i Europaparlamentet.

Vargar. Foto: Björn Schubert

Flera av vargbestånden i Europa klassas som livskraftiga, dock inte de skandinaviska. De tätaste vargförekomsterna finns i östra Europa. Det framkom under en genomgång i Europaparlamentet nyligen som sajten Europaportalen rapporterar om.

Inventeringar under 2018 och i år indikerar ett vargbestånd i Sverige på runt 300 djur, enligt Rovdjurscenter Sverige.

En redovisning av läget för vargen i EU och Europa i Europaparlamentet den 5 december visar att det inte är i Skandinavien som de mest livskraftiga och stabila vargpopulationerna finns – dessa återfinns istället i Baltikum, i bergskedjan Karpaterna i sydöstra Europa samt i länderna på Balkan.

Den uppskattning av antalet vargar i EU och Europa som redovisades i Europaparlamentet har genomförts under 2012-2016 av Europaparlamentets eget utredningsinstitut. Här är några siffror ur uppskattningen:

Antal vargar i Europa: ca 17 000

Antal vargar i Baltikum: ca 1713-2240

Antal vargar i EU-länderna: ca 13 000-14 000

Uppskattningen visar också att de tätaste vargpopulationerna i norra Europa finns i Baltikum. Antalet vargar i de baltiska länderna uppskattas till omkring 1 700-2 200 djur, där den stabilaste närvaron finns i Estland.

Enligt siffror från Yrkeshögskolan Novia i Finland finns det i dagsläget cirka 200 vargar i Finland.

Se karta över vargarnas utbredning i EU på Europaportalen.

Fotnot: Notera att Sveriges egna uppskattningar av vår vargpopulation är lägre och mera aktuell än Europaparlamentets uppskattningar.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 11 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste