Skogsstyrelsen: Därför drar vi inte tillbaka viltskaderapporten

I en rapport uppskattar Skogsstyrelsen att viltskadorna kostar skogsbruket drygt 7 miljarder per år. Jägareförbundet tyckte att rapporten skulle dras tillbaka. Det kommer inte hända, svarar myndigheten.

I en rapport som lämnades till regeringen i somras uppskattade Skogsstyrelsen att viltet orsakar skador för skogsbruket och skogsindustrin för över 7 miljarder kronor per år. Jägareförbundet hävdade att rapporten var full med beräkningsfel och tyckte att Skogsstyrelsen skulle dra tillbaka den.

Rapporten kommer inte att dras tillbaka, svarar Skogsstyrelsen nu i en debattartikel i tidningen Svensk Jakt. 

Rapporten från Skogsstyrelsen som Jägareförbundet sågade och ville att myndigheten drar tillbaka.

En punkt där Jägareförbundet anser att rapporten överskattat viltets kostnader för skogsbruket är viltets ekonomiska värden:

Skogsstyrelsen kritiseras för att vi inte har räknat på viltets ekonomiska värden. Detta beror helt enkelt på att regeringen gav oss i uppdrag att beräkna kostnaderna. Detta står i rapporten på de första raderna i förordet”, skriver Skogsstyrelsen i debattartikeln.

Myndigheten anser också att det finns viltskador som rapporten inte tar med i sin beräkning:

Jägareförbundet kritiserar utöver det en rad andra delar i rapporten där man anser sig kunna göra en tolkning som skulle innebära mindre kostnader. Samtidigt glider man med tystnad förbi skador som vi inte kunnat räkna på eftersom vi saknar underlag, men som vi vet innebär svåra kostnader för många skogsägare. Det handlar till exempel om barkgnag på medelålders skog och bete på plantskog”, skriver Skogsstyrelsen i debattartikeln.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 11 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste