”Om den här domen står sig måste vi börja gardera oss”

Det blev markberedningsentreprenören som döms som ensamt ansvarig för att ha startat den stora branden i Västmanland. Skogsentreprenörerna beklagar domen, som man anser orimlig och orättvis.

– Vi är alla en del i den skogliga kedjan och det är beklämmande att enbart entreprenören drabbas, men vi ska nu analysera domen noga, säger Kolbjörn Kindströmer, ordförande i branschorganisationen Skogsentreprenörerna och dess expert på brandfrågor. Han tror dock att entreprenören kommer att överklaga domen.

När allt fungerar som det ska jobbar entreprenören och uppdragsgivaren tätt ihop och planerar arbetet tillsammans, beskriver Kolbjörn:

– Men i en sådan här situation får entreprenören stå helt ensam. Det är för mig helt obegripligt.

Har ni någon bild av hur rätten resonerat i sin dom?
– Jag försöker sätta mig in i det, men än så länge förstår jag inte hur de har tänkt.

– Den brist jag ser i det här fallet är att parterna inte har dokumenterat vad man har kommit överens om. Man har inte dokumenterat samrådet där man resonerat om hur man ska göra när det gäller brandvakt.

Som Kolbjörn Kindströmer ser det finns det två tänkbara vägar som utvecklingen kan ta ifall nuvarande dom står sig:

– Toalettrullen och tidningspapperet kommer att bli dyrare som ett resultat av att entreprenörerna kommer bli tvungna att gardera sig ekonomiskt för att kunna den här typen av smällar.

Den rimliga vägen anser Kolbjörn är att beställaren och entreprenören delar på ansvaret när det gäller brand. 

Skogsentreprenörernas ordförasnde Kolbjörn Kindströmer. Foto: Skogsentreprenörerna

– Men det här domslutet säger tvärtom att det inte ska vara delat ansvar. Vi försöker hitta en lösning på ansvarsfrågan som ligger någonstans mittemellan.

Vilken part är det som ska slå larm om behovet av brandvakt – uppdragsgivaren eller entreprenören?
– Det ska vara en dialog som hela tiden förs. Det viktiga är att man kommer överens om hur man ska göra och att detta dokumenteras. Men detta sätt att jobba riskerar ju att raseras om den här domen står sig.

Men om jag som entreprenör kräver brandvakt för att fortsätta köra och uppdragsgivaren inte skaffar fram en sådan – vad gör jag då?
– Som entreprenör har jag alltid rätt att vägra köra med hänvisning till brandrisk – det gäller alltid före avtalet.

– Jag har själv ett skogsentreprenadföretag och förra sommaren stod våra maskiner stilla i nio veckor på grund av torkan. Vi fick en del ersättning för stilleståndet från vår uppdragsgivare, men vårt företag gjorde en brakförlust ifjol. Vi hade så pass bra ekonomi att vi klarade den smällen, men många entreprenörer klarar inte de marginalerna. Den här utvecklingen ser vi redan idag. Det är brist på markberedare och det beror på att många har gått i konkurs.

Men när når vi punkten att entreprenadbranschen prispressats så hårt att så många slagits ut eller slutat att bristen på skogsentreprenörer börjar driva upp ersättningarna igen?
– Ja, på något vis hamnar vi nog där förr eller senare tror jag. För entreprenörerna klarar inte så värst mycket lägre lönsamhet.

 

Läs mer: Standardisering ska förbättra brandberedskapen

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 10 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste