Norsk julgran i London hånas

Norge levererar varje år en julgran till Trafalgar Square i London. Årets gran fick dock utstå viss kritik för att vara för gles och för tunn.

Ett av många inlägg på Twitterkontot Trafalgartree som kritiserade eller hånade årets julgran på Trafalgar Square i London.

Julgransköpare världen över tenderar att föredra en gran som är tät, jämn och med långa grenar. Kanske är det också därför som den årliga och 22 meter långa julgranen på Trafalgar Square i London efter att ha rests fick utstå en del kritik för sitt utseende på Twitter-kontot ”Trafalgar Square Tree”.

Varje år sedan 1947 har Oslo kommun levererat en julgran till välkända Trafalgar Square i centrala London. Gåvan är en tacksamhetsgest för den hjälp Norge fick från Storbritannien under andra världskriget. Årets gran, som var 90 år gammal, höggs i Trollvann i sydöstra Norge och skeppades till en hamn utanför London från hamnen i norska Brevik.

Efter att årets julgran den 2 december hade rests på Trafalgar Square kom en del kritik och hånfulla kommentarer på det officiella Twitterkontot ”Trafalgar Square Tree”:

”The state of the Christmas tree in Trafalgar Square this year.... most anaemic tree possible”, skriver en av twittrarna som kritiserar julgranens utseende på Twitter-kontot. 

Så här ser julgranen på Trafalgar Square ut efter att den fått julbelysning.
Bilden från Twitterkontot Trafalgartree 

Kritiken och hånet mot julgranen på Trafalgar Square har uppmärksammats av många medier, bland annat Norges public service-TV NRK och brittiska dagstidningen the Telegraph.

Kritikstormen mot julgranen fick till och med Londons kommundelsnämnd i Westminster att göra ett offentligt uttalande i brittiska TV-kanalen I TV:

”Det är synd att folk alltid måste vara så negativa. Den här julgranen är en symbol för vänskap. Jag vet inte hur folk förväntar sig att ett 90 år gammalt och 22 meter högt träd ska se ut, men det lär inte se ut som julgranen man har hemma”, skriver kommundelsnämnden i sitt uttalande.

Enligt traditionen tänds belysningen i julgranen på Trafalgar Square alltid den första torsdagen i december i en högtidlig ceremoni med bland annat sångframföranden, där Oslos kommunstyrelseordförande och kommundelen Westminsters egen borgmästare alltid deltar.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 09 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste