Ju närmare ekvatorn desto mera störningskänsliga djur

Ju närmare ekvatorn en skog ligger desto känsligare är i regel de skogslevande djuren för mänskliga störningar som skogsavverkningar, visar en studie gjord av forskare i USA.

Orangutang i regnskog. Foto: Thinkstock

Djur i skogar som regelbundet drabbas av störningar som exempelvis bränder och stormfällningar har lättare att klara av människan orsakade störningar som exempelvis skogsavverkning eller gallring.

Metastudien som gjorts av en grupp forskare vid Oregon State University i USA publicerades alldeles nyligen i vetenskapstidskriften Science.

Ett viktigt samband som forskningsstudien slår fast är att ju närmare ekvatorn en skog ligger desto mera känsliga för störningar är de skogslevande djuren. Därför kan en avverkning i den tropiska regnskogen vara förödande för djurlivet där, till skillnad från en avverkning som sker i en nordisk barrskog.

Viktiga förklaringar till detta samband är att tropikskogarnas ekosystem utvecklats utan stora yttre störningar. Djuren i de tropiska regnskogarna har därför aldrig behövt utveckla någon strategi för att hantera stora störningar i sina livsmiljöer, något som djuren i tempererade skogar har.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 06 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste