Det våras för flishuggarna i barkborrens spår

De rekordstora skadorna av granbarkborren i Tyskland har satt spår hos världens största lantbrukstekniska mässa i Hannover. Vi besökte en hall full med flishuggar i alla storlekar.

 

Heizomat – en annan tysk tillverkare som säljer specialtillverkade flisbilar. Denna är byggd på en Mercedes, där hytten byggts om och fått en manöverplats för flishuggen bakom passagerarsätet.


I en av de dryga tjugotalet mässhallarna på Agritechnica ställde tillverkare av bland annat skogsvagnar, flisningsutrustning och maskinella röjningsaggregat ut. Flera av utställarna vi pratade med vittnade om ganska eller riktigt bra försäljning av flis­maskiner, flishuggar och flerträdsgripar.

Det som driver försäljningen är i nuläget till stor del de rekordstora granbarkborreangreppen de två senaste somrarna i Tyskland.

Den enorma tillförseln av barkborreskadat virke har fått marknaden för skogsbränslen – flis, pellets och brännved – att närmast kollapsa, med kraftigt sjunkande priser som följd.

Glädjen över bra försäljning blir en glädje med bitter eftersmak, som en försäljare säger.

– Jag tror de flesta här lider med alla skogsägare som drabbats av granbarkborren, säger Elisabeth Holland på marknadsavdelningen hos tyska Jenz som tillverkar bland annat lastbilsburna flishuggar.

Priserna på såväl flis som pellets i Tyskland har stagnerat eller sjunkit sakta ända sedan början på 2016, till följd av en ökad produktion av flis och pellets. Sedan början på sommaren (2019) har pellets- och flispriserna rasat.

 

Tyska Jenz säljer stora mobila flishuggar, bland annat specialbyggda lastbilshuggar som denna som byggts på ett MAN-chassi.

 

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 06 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste