Så dyrt blir det att ansöka om virkesupplag

Nästa år börjar Trafikverket ta betalt för en ansökan om att få göra ett virkesupplag vid allmän väg. Som en extra julklapp införs höga avgifter för fler liknande ansökningar.

Foto: Teresia Borgman

Att göra en ansökan om att få göra ett virkesupplag längs en allmän väg har hittills varit kostnadsfritt. Från och med 1 januari 2020 är det slut med det. Därefter kommer en ansökning om virkesupplag att kosta 2 900 kronor.

Exempel på andra ansökningsavgifter som införs 1 januari 2020 är ansökningar om anslutning, staket, byggnader med mera. Ansökan om anslutning kommer kosta 4 600 kronor.

Anledningen till att nya avgifter införs är enligt Trafikverket att

gällande lagstiftning (Väglagen, Vägförordningen och Avgiftsförordningen) kräver att en avgift tas ut.

I dag är det vanligaste att skogsbolag och skogsägare får ett generellt tillstånd för virkesupplag som gäller i två år. Ungefär 90 procent av tillstånden för virkesupplag som togs förra året är generella tvåårsbeslut.

Nuvarande prövning av generella tillstånd, som gällt sedan 2012, innebär dock en inte helt rättssäker hantering, anser Trafikverket.

– Vi utreder nu om det finns fler lösningar med hänsyn till lagstiftning för att se om det finns ett mer effektivt sätt att söka och hantera ansökningar om virkesupplag på, säger Sandra Nordahl, avdelningschef, Planering på Trafikverket.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 05 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste