Så många Stockholmsjobb motsvarar Östavallssågen

Tidigare i höst meddelade Norrskog att deras sågverk i Östavall utanför Ånge läggs ned. Det är som om nästan hälften av alla stockholmare skulle förlora sina jobb.

I september meddelade skogsägarföreningen Norrskog att dess sågverk i Östavall söder om Ånge ska läggas ned, då man istället satsar på sitt sågverk i Hissmofors utanför Östersund.

Nedläggningen Östavalls sågverk innebär att cirka 100 arbetstillfällen försvinner. För samhället Östavalls cirka 200 invånare blir det ett hårt slag. Även centralorten Ånge med cirka 2800 invånare knappa två mil norrut drabbas hårt. Många av de anställda på Östavallssågen bor i Ånge. 

Vykort med flygvy över Östavall från 1930-talet.
Vykortet gavs ut av A/B. Flygtrafik, Stockholm.

Om nedläggningen av sågverket hade gjorts i Stockholm i stället för i Östavall hade den motsvarat i storleksordningen 750 000 arbetstillfällen.

Ånge har det senaste decenniet drabbats hårt av nedläggningar av både större arbetsplatser och serviceinrättningar:

– Försäkringskassan är borta. Lantmäteriet är borta. Postens terminal är borta. Kriminalvården har lagt ner och nu försvinner arbetsförmedlingen med, sade Ånges kommunstyrelseordförande i en intervju i SVT:s lokalnyheter häromdagen.

Postens paketterminal i Ånge lades ned 2012 och var den en av Postens då större postterminaler i landet. Terminalen sysselsatte totalt 120 fast anställda och visstidsanställda.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 03 december 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste