Förbjudet stödutfodra hjortdjur i Norge

Förra vintern blev det förbjudet att stödutfodra hjortdjur i Norge. Orsaken är att man fruktar spridning av den smittsamma prionsjukdomen CWD bland hjortdjur.

Förra vintern införde departementet Matillsynet förbud mot stödutfodring av hjortdjur i hela Norge. Den nya lagen kom till för att försöka minimera risken för att den så kallade avmagringssjukan (CWD) sprids bland hjortdjur som äter vid platser där stödfoder lagts ut.

Nu när de första snötäcket lagt sig i delar av Norge informerar myndigheter och medier i Norge, för att uppmärksamma allmänheten på den nya lagstiftningen. 

Dovhjortar. Foto: Mostphotos

Det går dock att ansöka om dispens hos de norska myndigheterna för stödutfodring. Vid väderleksförhållanden som stark kyla och stora snödjup kommer dispenser att delas ut.

2016 upptäcktes det första fallet av CWD på djur i hela Europa då en CWD-smittad vildren påträffades i Norge.

Norge inledde snabbt en omfattande provtagning och vidtog en rad åtgärder, medan EU satte igång ett övervakningsprogram för CWD.

Det första fallet av CWD i Sverige upptäcktes i mars i år, då en 16 år gammal älgko avlivades i Arjeplog efter att ha uppvisat symptom som misstänktes bero på CWD.

Det EU-finansierade övervakningsprogrammet för CWD som inleddes hösten 2018 fortsätter. Totalt ska 6 000 djur provtas över hela Sverige och då i första hand djur som som påträffats med sjukdomssymptom och avlivats, trafikdödade djur samt rovdjursdödade djur.

Den som skickar in prover får en ersättning på 200-300 kronor, beroende på vilka delar av djuret man skickar in.

Läs mer om CWD på Jägareförbundets hemsida

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 29 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste