Här hittade vi knappt en enda felfri planta

Åtta eller kanske nio av tio plantor har grava kvalitetsfel, och problemet är väl känt i branschen. Varför fortsätter man då att leverera plantor när man är medveten om kvalitetsproblemen, undrar de drabbade skogsägarna Sören Karlsson och Bert Johansson.

I den tre år gamla tallföryngringen norr om Oskarshamn som vi besökte hittade vi nästan inga oskadda plantor.
Foto: Pierre Kjellin

Sören Karlsson guidar runt på 3,5 av de totalt cirka 7 hektaren som han själv sommaren 2016 återplanterade med tall efter avverkning. Marken varierar från frisk i sänkorna till lite torrare uppe på höjderna.

– Här växer extremt bra bitvis, säger Sören.

Hygget ligger utanför Blankaholm cirka 4 mil norr om Oskarshamn i de torraste delarna av Småland, men plantorna har klarat de två senaste mycket torra somrarna bra, säger Sören Karlsson.

Desto sämre är det med kvaliteten på tillväxten. Under den knappt 40 minuter långa promenaden kors och tvärs över de 3,5 hektar stora hygget hittar vi tre plantor som vi och Sören Karlsson med en generös bedömning klassar som plantor med en normal tillväxt utan väsentliga kvalitetsfel.

Nästa alla plantor drabbade

Resten av plantorna på hygget har antingen dubbeltopp, är buskliknande med många

Så här såg många av plantorna ut – dubbeltoppar, grova sprötkvistar eller flrea sidoskott redan från första växtsäsongen.

toppskott eller kraftiga sidoskott från första tillväxtåret. Många av plantorna har dessutom både kraftiga sidoskott och kvalitetsfel på huvudstammen eller toppen.

– Åttio procent av plantorna har kvalitetsfel, sade han från Södra som var här och tittade. Jag säger nittio procent, säger Sören.

Han är medlem i Södra Skogsägarna och beställde avverkningen och plantorna av Södra.

– Första sommaren då vi hade planterat dem såg de jättefina ut. Men redan våren efter så började eländet, speciellt de yviga sidoskotten. Och många sidoskott vill som du ser växa uppåt.

– Visst är det en och annan av plantorna som kan vara betad. Men det allra mesta här kan inte bero på bete. Jag har haft betesskador på plantor tidigare och viltet knipsar alltid av toppen, de biter inte av sidoskotten längst ner på stammen. Det här är något annat.

Har klippt plantorna

Sören Karlsson har varit synnerligen aktiv med att följa upp utvecklingen i föryngringen. Han har sprutat plantorna med viltskyddsmedlet Trico och även klippt bort de kraftiga sidoskotten på många av plantorna redan första sommaren efter planteringen. 

Skogsägaren, Sören Karlsson, har klippt många av plantorna för att försöka bättra på kvaliteten på föryngringen. Foto: Pierre Kjellin

– Jag klippte bort sidoskotten som kom längst ned på plantorna, men som du ser har det kommit nya sidoskott efter det på många av plantorna.

Vi är många skogsägare här i trakten som råkat ut för samma problem, tillägger Sören.

Missnöjd med Södra

En av dem är Sörens bekant, lantbrukaren Bert Johansson som bor några hundra meter från hygget. Han är också medlem i Södra och tycker inte att Södra i egenskap av leverantör av plantorna tagit sitt ansvar fullt ut:

– Jag är mjölkproducent också, och om jag levererar dålig mjölk till Arla så får jag inte betalt för den, säger Bert.

Han har pratat med inspektorer hos Södra Skogsägarna, som bekräftar att kvalitetsfelen på hans plantor är ett känt problem.

– De säger att de jobbar på det, men de vet inte vad problemet beror på. Till slut ringde jag Södras förtroenderåd och sade att jag har kört fast hos inspektorerna. Då fick jag till svar att – ”Då får du väl ringa plantskolan”. Om jag till exempel köper en VW hos en handlare i Västervik så ringer jag ju inte till fabriken i Tyskland om jag får problem med bilen.

”Verkar vara vanligt”

Både Bert och Sören ställer sig frågande till att plantskolor uppenbarligen fortsätter att leverera plantor, trots att det i branschen är väl känt att en betydande andel har allvarliga kvalitetsfel.

– Jag var på en lokal skogsmässa i höstas och då var besökte jag bland annat Holmens och Södras monter och tittade på plantor som de hade i sina montrar. Och även de hade plantor som såg lika bedrövliga ut som våra. Så detta verkar vara ett vanligt problem, säger Bert Johansson.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 27 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste