Så mycket har Norges virkesförråd växt

I år firar ”Landsskogtakseringen” 100 år i Norge. Skogsinventeringsorganisationens mätningar visar att det norska virkesförrådet växt så mycket och så snabbt att det nästan är en tredjedel av virkesförrådet här i Sverige.

Skog vid fjord i Norge. Foto: Pixabay

I början på 1900-talet var de norska skogarna i ett eländigt tillstånd efter över tusen års rovdrift. Läget för Norges skogsbestånd bedömdes av forskare i landet vara så akut att en av dem – skogsskötselprofessorn Agnar Barth – 1916 i en artikel i ”Tidsskrift for Skogbruk” hävdade att landets skogsbestånd då stod på randen till total utrotning.

Året efter beviljade Norges parlament – Stortinget – pengar till en landsomfattande skogstaxering. Detta berättar Norges Skogeierforbunds tidning Skog i en lång artikel.

1920 var Norges virkesförråd nere på blygsamma cirka 300 miljoner kubikmeter skog. I år, då Landskogtakseringen efter tre års arbete avslutat den senaste landsomfattande taxeringen, har Norges virkesförråd växt till nästan en miljard kubikmeter. Därmed har landets virkesförråd tredubblats på 100 år, skriver tidningen Skog.

Virkesförrådet i Sverige var vid den senaste riksskogstaxeringen dryga 3,5 miljarder kubikmeter.

Så här är fördelningen barr-löv i Norge

Av Norges totala virkesförråd är:

44 % gran

31 % tall

25% lövträd

37% av de grövre träden på de produktiva skogsmarkerna i Norge är äldre än 120 år.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 26 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste