Nytt kvinnligt skogsnätverk i norr

Nu har ett nytt nätverk för kvinnor i skogsbranschen skapats i Jämtland. De vill göra det lättare för kvinnorna i branschen att få kontakt med likasinnade.

35 kvinnor verksamma på olika håll i skogsbranschen i Jämtland träffades nyligen i på Torsta naturbruksgymnasium i Ås. Bakom initiativet står Grönt Center, som är ett utvecklingscenter som drivs av bland andra Krokoms kommun, LRF Jämtland, Hushållningssällkapet och flera företag. Den som samordnat arbetet med det nya nätverket är Julia Pearson på Grönt Center:

– Vi försökte hitta så många vi kunde i privata företag, i skogsägarorganisationer, i stora bolag. Och vi hittade 90 stycken, berättar Julia Pearson i en intervju med Sveriges Radio P4.

Bland dessa 90 personer kom 35 till nätverkets första träff. 

Julia Pearson. Foto: Grönt Center, Ås

– Och det är ett tiotal som har hört av sig till oss och sagt ”Vi vill ha fortsatt information men kan inte komma ikväll”. Så det är jättebra respons, fortsätter Julia Pearson.

Skogsbranschenen är fortfarande väldigt mansdominerad tycker Julia Pearson och är i Jämtland län dessutom den bransch som sysselsätter flest människor. Det är unikt i Sverige, hävdar Julia Pearson. Hon tror att ett nätverk för kvinnorna i skogsbranschen kan ha en viktig funktion att fylla:

– Vi tror att det finns ett behov av att kunna prata lite kravlöst. Man kanske sitter i sin organisation, sitt företag, och är nöjd med det, men att man kan behöva prata med någon annan kvinna som är i samma bransch och utan att det ska vara ett formellt möte.

Och att som kvinna få tillfälle att träffa och prata med en annan kvinna i branschen tror Julia Pearson är viktigt:

– Eftersom branschen är så mansdominerad så finns det kanske inte utrymme att prata om allt som man har tänkt och skulle vilja diskutera och prata om. Dels går vi omkring själva och bär på strukturer och normer, omedvetet.

Med tanke på att skogsbranschen utpekats som en viktig bransch i omställningen till en fossilfri ekonomi och samhälle så är det angeläget att locka fler kvinnor till branschen, för att göra den mera jämställd, menar Julia Pearson:

– Det finns hur mycket forskning som helst som visar att i grupper där man har en mångfald eller där man har fler typer av människor – där går innovationstakten mycket snabbare.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 25 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste