Han sätter skogen på vita duken

Han har gjort många filmer på uppdrag av skogsbranschen och vunnit flera priser. Vi bad en av Sveriges främste filmare i skogens tjänst, Johan Heurgren, ge oss en inblick i sitt senaste filmprojekt som handlar om vatten och har tydliga kopplingar till skogen.

Johan Heurgren som äger och driver bolaget Heurgren Film. Foto: Heurgren Film

Johan Heurgren vet hur man skapar stämning i skogen på vita duken. Han har producerat utbildnings-, reklam- och pr-filmer men även dokumentärer och kortfilmer åt bland andra skogsbranschen i 30 år. Johans bolag Heurgren Film har haft bland andra Skogforsk, LRF Skogsägarna, Skogsstyrelsen och de största svenska skogsbolagen som uppdragsgivare.

1978 gick Johan Heurgren ut naturbruksgymnasiets på den tiden tvååriga skogsutbildning och på 1980-talet startade han egen skogsvårdsfirma tillsammans med en kompis. De tog på sig diverse motormanuella skogsarbeten, plantering och hela förvaltningsuppdrag och hade anställda.

– Jag gillade jobbet, men kände ändå att det var något som saknades. Jag fick inte riktigt utlopp för mina konstnärliga intressen. Att jobba med skog innebär trots allt att man har förutbestämda arbetsuppgifter och tydliga mål. 

Blandskog på cirka 500 meters höjd i mellersta Portugal, som Johan Heurgren besökt för sitt senaste filmprojekt. Foto: Heurgren Film

Började med film

Johan gick en kortare filmutbildning i Sverige och därefter en kurs i USA. 1989 fick han jobb som filmproducent hos föregångaren till Skogforsk och stannade i sju år, tills han sade upp sig och startade eget.

– Att ha med sig den praktiska erfarenheten från i stort sett alla arbeten inom skogen har alltid berikat både mig och mina mina filmer, säger Johan.

Just nu jobbar han med ett stort filmprojekt om vår vattenanvändning som ska mynna ut i filmen ”Our Common Water”, som kommer klippas i en rad olika versioner riktade till beslutsfattare, skolor och allmänhet i flera olika länder. Filmen kommer göra nedslag i flera olika länder.

Our Common Water finansieras av statliga forskningsrådet Formas, men det är Johan och en branschkollega i skogsbranschen som kläckt idén:

– Lasse Högbom, forskare på Skogforsk, har varit med och tagit fram grunden till den här filmen.

I Our Common Water får man träffa människor och forskare som har hittat nya och hållbara sätt att använda och vårda vattenresurserna på.

– Vi kommer bland annat att besöka ett område i Frankrike där en omställning av jordbruket har gjort att grundvattnet kan användas till dricksvatten. I England visar vi hur träd och grönstruktur kan förhindra översvämning i stadsmiljöer, och i Portugal besöker vi skogsägare som återplanterar den naturliga ekskogen för att förbättra grundvattenstatusen.

– Filmen ska också förklara hur vattnet rör sig, både i stor och liten skala. Här kommer vi att utnyttja 3D-animationer för att tydliggöra den påverkan som urbanisering, extremväder och stigande havsnivåer har på vårt färskvatten, berättar Johan Heurgren.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 21 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste