”Vi idioter till skogsägare”

Skogsägarrörelsens negativa syn på nyckelbiotoper är ett skott i foten på Sveriges skogsägare. Det skriver skogsägaren och ekonomijournalisten Per Lindvall i en krönika i Dalademokraten.

Per Lindvall är skogsägare bosatt utanför Dala-Floda, men är utbildad civilekonom och jobbar sedan många år som välrenommerad ekonomijournalist. Han medverkar även med krönikor i lokaltidningen Dalademokraten och i sin senaste krönika avfyrar han vass kritik mot bland andra skogsägarrörelsen. 

Per Lindvall, här intervjuad som expert i Handelsbankens TV-kanal EFN.

”Skogsägarrörelsens sorgliga inställning till så kallade nyckelbiotoper och skyddsvärd skog är ett skott i foten på oss skogsägare. Det gör ont redan nu och smärtan kommer att bli värre både i hjärtat och i plånboken”, inleder Per Lindvall sin krönika.

Ett viktigt problem med skogsbruket i Sverige är enligt per Lindvall att det är helt anpassat efter en skogsindustri som sedan länge är helt inriktad på volym. Och volymproduktion anser per Lindvall vara en högst riskabel inriktning för privatskogsägaren:

det är högst tveksamt om framtiden för den svenska skogen och skogsindustrin stavas volym. Trots en mycket svag krona så är lönsamheten, efter många magra år si sådär, skriver Lindvall.

Att som exempelvis Bergvik Skog och Stora Enso slutavverka tidigare medför att man får fram lågkvalitativt virke, där det dessutom erbjuds billigare alternativ på marknaden, anser Lindvall:

”Då konkurrerar vi med sydliga plantageskogar och då är den svenska skogen körd, lönsamhetsmässigt”.

Läs hela Per Lindvalls krönika i Dalademokraten

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 20 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste