Minister vill öka norsk export av julgranar

I Sverige är vi beroende av import för att täcka efterfrågan på julgranar. I Norge vill lantbruksministern att landet ska bli både självförsörjande på och öka exporten av julgranar.

Julransodling. Foto: Martin Pettersson/SLU

– Norska konsumenter vill ha norska julgranar till jul, i synnerhet den norska fjällädelgranen som blir allt mera populär. Norskproducerade julgranar är både miljövänligare och de bidrar till att göra julgransproduktionen i Norge ännu mera effektiv, sade Norges lantbruks- och matminister Olaug Bollestad i en kommentar till media häromdagen.

2018 producerades omkring 1 miljon julgranar i Norge, medan landet importerade cirka 400 000 julgranar från främst Danmark. Norrmännens köp av julgranar samma år uppgick till cirka 850 miljoner norska kronor. 

Norges lantbruks- och matminister Olaug Bollestad. Foto: Stortinget

Norges export av julgranar under 2018 var dock blygsam – cirka 3000 träd. Men exporten går till många olika länder och efterfrågan på norska julgranar är enligt Norges regering mycket högre än tillgången.

Det är framför allt den norska fjällädelgranen som blivit populär bland utländska köpare. Sorten produceras framför allt i sydvästra Norge och marknadsförs utomlands som ”Fjordtree”, och den säljs till betydligt högre priser än vanliga julgranar.

I Sverige finns i dag inte ens någon tillgänglig statistik över hur många julgranar som produceras här hemma. klart är i alla fall att vi är helt beroende av import för att täcka efterfrågan på julgranar och att de flesta julgranar som säljs i Sverige importeras från danska odlare.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 19 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste