Norsk satsning på fiskfoder från träråvara

Norska staten har delat ut 200 miljoner (NOK) till en rad forsknings- och utvecklingsprojekt i skogsbranschen, däribland produktion av fiskfoder ur rester från skogsindustrin.

Norges regering har pekat ut skogsbranschen i mellersta Norge som ett av fyra strategiska näringslivskluster som får investeringsstöd inom ramen för ett av regeringen utformat stödpaket med namnet ”Arena Pro”. Det rapporterar Norges Skogeierforbunds tidning Skog. 

Fiskodling. Foto: Pixabay

Totalt 80 olika forsknings- eller utvecklingsprojekt får dela på de 200 miljonerna och ett av projekten är tillverkning av fiskfoder ur rester från skogsindustrin. Fiskfodret framställs genom att jästsvampar äter näring som finns i skogsresterna och bildar ett protein som sedan filtreras ut och mals till ett pulver, vilket används som råvara till fiskfoder.

– Marknaden för fiskfoder växer starkt. Med en inblandning på 10 procent i fiskfodret skulle efterfrågan på träbaserade proteiner till fiskfoder i dag ligga på 140 000 ton och öka till 380 000 ton år 2050, säger Lars Johansson på norska forskningsinstitutet RISE PFI som deltar i fiskfoderutvecklingsprojektet i en intervju i tidningen Skog.

Läs mer: Rester från åkern blir fiskfoder

Läs mer: Från träspill till fiskfoder

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 15 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste