Nu satsar skogsbolagen på ny revolutionerande plantproduktion

Den kallas somatisk embryogenes och gör fröträdsplantagerna överflödiga. Nu går fyra stora skogsbolag in med pengar för att bygga en första pilotanläggning.

Plantskola. Foto: Holmen

I många år har forskarna kunnat odla fram förädlade skogsplantor i laboratoriemiljö genom den så kallade somatisk embryogenes-metoden. Nu har företaget SweTree Technologies i Umeå tagit fram en lösning som gör att produktion av förädlande plantor genom somatisk embryogenes går att automatisera.

Därför har de stora skogsbolagen Södra, Stora Enso, Holmen och statligt ägda Sveaskog beslutat att tillsammans med SweTree investera 50 miljoner kronor i en pilotanläggning för produktion av granplant genom somatisk embryogenes som SweTree Technologies ska bygga och driva.

– Vi har förhoppningar om ett tekniksprång som gör det möjligt att snabbt och effektivt producera plantor från det bästa materialet i den svenska skogsträdförädlingen. Det är en glädjande och lösningsorienterad klimatsatsning från skogsbranschen, säger Göran Örlander, skogsstrateg på Södra och ordförande projektets styrgrupp.

Den nya pilotanläggningen beräknas stå klar om ett år.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 14 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste