ÄBIN: Så stora betesskador har tallarna län för län

Skadorna på tall från viltbetning ligger fortfarande på höga nivåer och minskar inte. Värst är skadorna i södra och östra Götaland samt i Värmlands och delar av Västra Götalands län.

Mer än varannan ungtall har någon gång skadats av älg eller andra hjortdjur. Det visar en nationell sammanställning av årets älgbetesinventeringar som Skogsstyrelsen har gjort. 

Betesskadad tall. Foto: Matts Rolande, Skogsstyrelsen

– Det är bekymmersamt att vi år efter år lyfter fram så här dåliga resultat utan att vi ser förbättringar. Det kommer krävas stora insatser framöver av alla aktörer för att få en bättre balans mellan hjortdjuren och tillgången till foder i skogen, säger Christer Kalén, viltspecialist på Skogsstyrelsen.

I samtliga län är 30-50 procent av ungtallarna skadade av vilt, enligt älgbetesinventeringarna (ÄBIN). I de värst drabbade områdena är 50 procent eller mer av ungtallarna skadade av vilt.

Det innebär att man är långt från det nationella målet att maximalt 15 procent av alla ungtallar ska ha en viltskada.

Betesskadorna har minskat något i Svealand, ligger kvar på samma nivå i Götaland och ökar i Norrland, jämfört med förra året.

– Det är förstås bra att vi ser en svag förbättring i Svealand, men nationellt sett kan vi inte säga att problemet har minskat. Just nu arbetar vi med att ta fram en ny förvaltningsplan för älg och kronhjort som vi hoppas kan bidra till att få ned skadorna, säger Christer Kalén.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 13 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste