Brand kan hjälpa eken sprida sig

Yngre ekar är en allt större bristvara i våra skogar, men med kontrollerad bränning kan man gynna tillväxten av ny ek. Det påpekar Sveriges första forskare som doktorerat på ek.

Självsådd ek i äldre tallskog utanför Lammhult. Foto: Pierre Kjellin

Linda Petersson vid SLU i Alnarp har studerat naturlig föryngring av ek och fått sin doktorsavhandling i ämnet godkänd – och är därmed Sveriges första forskare som doktorerat på ek.

I sin forskning har Linda Petersson bland annat tittat på framgångsrika föryngringsmetoder för ek. En av metoderna som visat sig fungera bra på andra håll i världen är kontrollerad och lågintensiv bränning av marken. 

Linda Petersson. Foto: SLU

Det som händer vid kontrollerad bränning är att dels att all undervegetation bränns bort, men även ekar med runt en halv meters medelhöjd dör. Tack vare sitt mycket djupa rotsystem och osedvanligt god förmåga att skjuta nya skott kommer eken därför tillbaka och får ett rejält försprång mot konkurrerande vegetation.

– Försöken bekräftade det jag studerat i USA där naturvårdsbränning är en etablerad metod för att gynna ek. Resultaten var likartade i alla mina försök. De nya skotten fick dessutom extra kraft om bränningen kombinerades med luckhuggning för att ge ljus, berättar Linda Petersson

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste