Vildsvin utanför Trondheim tros vara svenskt

Vildsvin påträffas allt längre norrut i Norge och den galt som nyligen sköts öster om Trondheim bedöms ha vandrat in från Sverige.

Vildsvin observeras ständigt på nya platser runt om i Norge och i slutet på oktober fälldes en galt på 65 kilo i Tydal öster om Trondheim nära gränsen till Sverige, rapporterar norska tidningen Magasinet Skog. 

Vildsvin. Foto: Thinkstock

Dalgången där vildsvinet sköts är omgiven av höglänt fjällterräng i norr, söder och öster och fjällmassiven Sylarna och Blåhammaren på den svenska sidan om gränsen. Men Vidar Holthe, före detta rådgivare på Norges Skogeierforbund, säger till Magasinet Skog att han tror den skjutna galten vandrat in från Sverige.

Enligt Vidar Holthe är enstaka vildsvin som vandrar in från Sverige en viktigare faktor för djurartens spridning norrut i Norge än djur i Norge som vandrar norrut.

Varje år skjuts enligt Magasinet Skog cirka 300-350 vildsvin i Norge. Myndigheten Miljødirektoratet jobbar just nu med en handlingsplan för hur vildsvinspopulationen ska hållas nere i Norge och hindras från att spridas ytterligare.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 05 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste