Så får du fram grunddata om din skog även utan skogsbruksplan

Med hjälp av Mina Sidor på Skogsstyrelsen går det idag enkelt att få fram grunddata från sin skogsfastighet som exempelvis virkesvolym, även om man inte har en skogsbruksplan.

Skogsstytrelsen.se – indformation om hur man tar fram grunddata om sin egen skog med hjälp av Skogsstyrelsens eget verktyg.

Skogsstyrelsens digitala satellitkartor, kartprogram och beräkningsprogram för skogliga grunddata gör läget betydligt mindre hopplöst för skogsägare som saknar skogsbruksplan för sin fastighet eller sitter med en inaktuell skogsbruksplan.

Genom att logga in på Mina Sidor på Skogsstyrelsens hemsida kan man idag enkelt få fram ungefärliga siffror på sådant som exempelvis virkesvolym, grundyta och medeldiameter på sin fastighet.

Här är Skogsstyrelsens guide till hur du får fram grunddata i Mina Sidor:

1. Börja med att logga in på Mina sidor och öppna Kartprogrammet.

2. Om du ska du beräkna virkesvolymen finns en genväg i verktygsraden ovanför kartan: klicka på gransymbolen med rubriken virkesförråd. Följ sedan beskrivningen i verktyget och rita in ett område för att få fram aktuellt virkesförråd. 

3. För att göra en beräkning av annan skoglig grunddata – klicka på val av karta som stämmer med det du vill beräkna. Klicka därefter på knappen Yta och rita det bestånd du önskar uppgift om.

Notera att det svar du får avser den tidpunkt när mätningarna (laserskanning/flygfotografering) gjordes. Du kan också få ut resultatet som en rapport.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 04 november 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste