Här är EU-landet där det är livsfarligt att granska skogsbranschen

Rumänien är ett av EU:s mest korrupta länder och granskningar av journalister i landet vittnar om omfattande illegala avverkningar i nationalparker och mord på personal som eftersöker misstänkta skogstjuvar.

Avverkad sluttning i en av Rumäniens nationalparker. Klipp ur en dokumentärfilm om illegala avverkningar i Rumänien gjord av rumänska miljöorganisationen Agent Green.

Rumänien är tillsammans med Bulgarien och Grekland EU:s mest korrupta länder, där omfattande korruption och maktmissbruk når ända upp till landets högsta politiska ledning. Förra hösten blottlades problemen på nytt när Rumäniens antikorruptionsåklagare Laura Codruta Kovesi efter framgångsrikt arbete avskedades.

Nu rapporterar Sveriges Radio om granskningar som rumänska journalister gjort och som bland annat avslöjat omfattande avverkningar av bokskog i nationalparker.

– Vi tvingas stjäla skog för kunna betala mutor till olika myndigheter, hävdar en anonym skogstjuv, som samtidigt handlar med virke, i en undersökande dokumentär av rumänska journalister och som citeras i Sveriges Radios Ekonyheter.

Journalisterna har både prejats av vägen och hotats i sitt granskande arbete.

En metod som virkestjuvarna i Rumänien använder sig av för att tillskansa sig virke är att falskeligen märka friska träd som döda eller sjuka för att de ska kunna huggas ned lagligt.

Personer i skogsbranschen som jobbat aktivt mot virkesstölder har också mördats på sistone, rapporterar Sveriges Radio. För en månad sedan hittades en skogvaktare ihjälslagen i sin bil och för två veckor sedan hittades skogvaktaren Liviu Pop ihjälskjuten, efter att ha försökt kontrollera ett tips om skogstjuvar. 

Klipp ur dokumentärfilm om illegala avverkningar i Rumänien gjord av rumänska miljöorganisationen Agent Green.

I september skickade tre europeiska miljöorganisationer in en anmälan till EU-Kommissionen där de anklagar Rumäniens regering för att medverka till illegala skogsavverkningar i landet. Den rumänka miljöorganisationen Agent Green har också kunnat spåra timmer som avverkats illegalt i nationalparker i landet för att sedan förädlas hos utländskt ägda sågverk.

I en rapport från Greenpeace uppges att 45 501 fall av illegal avverkning avslöjades i Rumänien enbart mellan 2013 och 2014. Nästan 80 procent av den totala volymen illegalt avverkat virke kom enligt rapporten från de rumänska regionerna Alba, Cluj och Marmamures.

Se Agent Greens dokumentärfilm om det illegala skogsbruket i Rumänien HÄR

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 31 oktober 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste