Skogsforum: Så många batterier förbrukar Husqvarnas elröjare per arbetsdag

Skogsforum lät en skogsvårdsarbetare testa Husqvarnas nya eldrivna röjsåg i skarpt läge i en ungskogsröjning. Sågen bedömdes som jämbördig den bensindrivna motsvarigheten i klena ungskogar.

Husqvarna 535 iFR. Foto: Husqvarna

Det är Husqvarnas nya eldrivna batteriröjsåg 535 iFR som Skogsforum låtit en yrkesverksam skogsvårdsarbetare som jobbar med ungskogsröjning testa i klena ungskogsröjningar.

Skogsforum ville se hur Husqvarna 535 iFR fungerar att använda i yrkesmässigt bruk och man lät skogsvårdsarbetaren Henrik Andersson, som tidigare testat samma maskin i en grov ungskogsröjning, testa maskinen under flera arbetsdagar.

535. iFR är ”underbart lätt i röjning och bästa betyget för detta är att Henrik inte får ont i axlarna under någon dag som han kör med batteriröjsågen”, skriver Skogsforum i sin redovisning av testet.

I klenare ungskog är 535 iFR ett fullt dugligt alternativ till en motsvarande bensindriven 35-kubikare, tycker Skogsforum. En baksida man ser är att 535 iFR blir tung och klumpig att transportera till och från arbetsplatsen på grund av batterierna.

De fem batterier som följde med sågen i testet väger tillsammans nästan 10 kilo och är en påtaglig extra börda när man har lång väg genom skogen till arbetsplatsen. ”Som lök på laxen för batterisågen så väger ju batterierna lika mycket även när de är tomma”, skriver Skogsforum.

När Skogsforum summerar testet finner man 535 iFR vara ett fullt dugligt och jämbördigt alternativ till en 35-kubiks bensindriven röjsåg i klena ungskogsröjningar.

Men för att vara säker på att ha tillräcklig batterikapacitet för en hel dags arbete bör man bära med sig sex batterier för en arbetsdag, konstaterar Skogsforum.

Läs hela testet på Skogsforum

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 29 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste