Här testas nya biologiska plantskydd

Doktoranden Rebecca Larsson vid SLU testar just nu fyra olika biologiska bekämpningsmetoder på skogsplantor vid Svenska Skogsplantors plantskolor.

Rebecca Larsson, doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Ultuna utanför Uppsala, och knuten till Svenska Skogsplantor (SSP). Foto: Svenska Skogsplantor

Sedan sommaren 2019 har Rebecca Larsson bedrivit fältstudier vid Svenska Skogsplantors plantskolor i Trekanten (Kalmar), Lugnet (Bålsta) och Stakheden (Ludvika). Syftet är att hitta fungerande alternativ till kemiska fungicider att behandla skogsplantorna med.

– Jag testar fyra olika biologiska bekämpningsmetoder. Det är tre mikrobiella växtskydd, det vill säga att man behandlar dem med svampar som äter de skadliga svamparna. Lite på samma sätt som när man använder nyckelpigor för att bekämpa bladlöss, säger Rebecca Larsson.

Det fjärde försöksalternativet är en växtregulator som ska öka plantornas motståndskraft mot svampangrepp.

Svampar är generellt sett svårare för plantskolorna att få bukt med än insekter, förklarar Rebecca Larsson:

– Har du väl fått in svamp på plantskolan etablerar den sig väldigt snabbt om man inte vidtar åtgärder på en gång. Där har de kemiska fungiciderna varit väldigt effektiva tidigare. Nu krävs det att man jobbar förebyggande och att man skaffar sig kunskap om de vanligaste sjukdomarna. Vi kartlägger hur och när de sprids så att vi på förhand kan agera vid exempelvis ett väderomslag som skulle kunna gynna svamptillväxt.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 29 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste