De vill lära marknaden jobba med löv

Med ett förflutet inom IKEA och en växande frustration över att se boktimmer hamna bland massaveden bestämde sig Bo Bergqvist för att satsa på handel med svenskt lövtimmer.

Bo Bergqvist och sonen André från BB Forest mäter upp ett parti med bland annat boktimmer tillsammans med Filip Eskilsson (t.h) från Skånetimmer. Foto: Pierre Kjellin

Bo Bergqvist har handlat med lövträ och de sydsvenska lövågverken i hela sitt yrkesverksamma liv. Jobb som inköpsansvarig på bland annat Näsums sågverk, Tarkett och IKEA har medfört åtskilliga resor i Europa.

– Det har gjort att jag har fått lära mig kvalitetstänkandet, hur de jobbar med priserna nere i Europa.

Boktimmer blev massa

När Bo kom hem till Sverige efter en arbetsresa såg han på skog och virke med andra ögon än skogsfolk i gemen:

– Det är många gånger jag har åkt på E22:an här i Skåne och mött en timmerbil fullastad med fanértimmer, kapad i tremetersbitar och på väg till massabruket. Och då har man tänkt att, vad är det vi håller på med här i Sverige? Det gjorde ont i mig att så ofta se virkesvärden gå till spillo på det sättet.

För sju år sedan tog Bo Bergqvist steget och startade BB Forest hemma i Åhus. Med ett stort kontaktnät av köpare och förmedlare av kvalitetstimmer i såväl Europa som Sydsverige och med sin placering i hjärtat av det sydsvenska lövskogsbältet, visste Bo att det fanns god avsättning för svenskt ädellöv av timmerkvalitet.

Tog in sonen i företaget

För drygt ett år sedan klev sonen André, även han med ett förflutet i IKEA:s inköpsorganisation, in i företaget:

– André hade precis rätt yrkes-, utbildnings- och språkbakgrund för att kunna jobba tillsammans med mig.

BB Forest handlar om betydligt mer än att bara tjäna pengar på att sälja svenskt kvalitetslövtimmer, påpekar både Bo och André:

– En tanke med BB Forest var att jobba för att vi ska få tillbaka kvalitetstänkandet här i Sverige och lära branschen att verkligen kvalitetsbedöma virket. Vi försöker också att åstadkomma ett enhetligt kvalitets-, pris- och mätningssystem för eken, boken och asken, berättar Bo.

Saknas infrastruktur för lövtimmer

Att förmedla lövtimmer i Sverige kräver mer planering och möter många hinder, avslöjar André Bergqvist:

– I Sverige hanterar man i stort sett bara kubb när det gäller lövtimmer. Med det europeiska systemet hanterar man nu stockar i olika längder och det är man inte van vid i Sverige. Man lastar kinatimret i containrar direkt från skogen för vidare transport till Kina eller Vietnam. En container rymmer upp till 11,8 m långa stockar, men så långa stockar behöver man inte aptera. Upp till 8 m räcker. Då kan en bra skotare jobba effektivt. För lastning i container är vi tvungna att använda ett effektivt lastningsteam från Danmark med rejäla kranar. Den typen av kapacitet är det svårt att få tag i här i Sverige.

– När det gäller vårt fanérsortiment eller glasspinnesortiment lastas timret på vanliga tältlastbilar med hjälp av svenska timmerbilar. Vid stora volymer levererar vi även fulla fartyg som går till Europa och då hämtar svenska timmerbilar stockarna.

En betydande andel av det virke BB Forest omsätter säljs till Kina.

– Exporten till Europa hanterar vi själva, genom våra egna kontaktnät som vi byggt upp under våra tidigare karriärer, förklarar Bo.

Skånetimmer viktig partner

Skånetimmer har varit och är en mycket viktig aktör för BB Forest, påpekar Bo Bergqvist:

– Skånetimmer var en av de aktörer som trodde på det vi ville göra när vi startade BB Forest. Och det uppskattar vi väldigt mycket i dag. Skogsutveckling Syd är ett annat förvaltningsbolag som har gett mig möjligheter att lära känna marknaden i Sverige.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

Bo Bergqvist, Filip Eskilsson och André Bergqvist är överens om att prima boktimmer ofta sorteras i massavedshögen – något som innebär att skogsägaren missar stora inkomster. Foto: Pierre Kjellin

 

Artikeln publicerades fredag den 25 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste