Sveaskogs nya planteringsmaskin klarar inte stenig mark

Sveaskog presenterade nyligen nya planteringsmaskinen Plantma X, som man utvecklat tillsammans med Grangärde Konsult & Innovation. I likhet med sin föregångare klarar den dock inte steniga marker.

Nya planteringsmaskinen Plantma X som Sveaskog tagit hjälp av företaget Grangärde Konsult & Innovation för att utveckla. Foto: Svenska Skogsplantor

Redan på 1980-talet gjorde skogsindustrin en stor satsning på maskinell plantering. Resultatet blev ”Silva Nova” – en planteringsmaskin placerad längst bak på en större sexhjulig skotare där planteringsmaskinen bestod av två pendelarmar vilka styrdes av en person i en hytt intill. 

Silva Nova hade sin storhetstid på 1980- och 1990-talet, men projektet lyfte aldrig. Ett problem var att maskinen hade svårt att plantera på steniga marker.

Nu liksom då är det företaget Grangärde Konsult & Innovation som jobbade med utvecklingsarbetet. Och den nya planteringsmaskinen klarar precis som den gamla inte av att plantera på steniga marker: 

Svenska Skogsplantors vd Roger S Johansson.
Foto: Sveaskog

– På vissa marker, till exempel väldigt steniga marker, kommer det att vara så gott som omöjligt att plantera med Plantma X under lång tid framöver, bekräftar Roger S Johansson som är vd för Sveaskogs dotterbolag Svenska Skogsplantor.

Plantma X utovas ge samma kvalitet på planteringen som mänskliga plantörer:

– Inledningsvis tror vi att den ger ungefär samma planteringsresultat och kvalitetsnivå. I förlängningen och med vidare trimningar, ser vi att det finns potential att få en jämnare och bättre kvalitet, eftersom planteringarna inte blir lika personberoende. Den tesen har också verifierats av entreprenörer som arbetade med SilvaNova-maskinen på 90-talet, förklarar Roger S Johansson.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 25 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste