KRÖNIKAN: Guldmedalj – Sverige

Om jag lägger ihop alla olika faktorer som tillsammans utgör svenskt skogsbruk får jag nog knuffa upp näringen på översta delen av prispallen – guldplats, skriver Skogsaktuellts krönikör Bo Lindevall.

Visst finns det enskilda delar av det som tillsammans utgör skogsskötseln där andra kvalar in en noslängd före men sammanlagt är vi bäst.

Så har till exempel Brasilien en betydligt högre tillväxt i sina eucalyptusskogar. Vad sägs om en omloppstid på åtta år? Snabbheten beror nog mer på en givmild natur än mänskliga insatser.

Vill du se naturvård som bäst, besök U.S.A Där är rejäla markytor avsatta som nationalparker. Sedan är väl skötseln av många parker inte riktigt vad vi är vana vid, Jag ar besökt en nationalpark där det var förbjudet att pinka i skogen. Hur björnar o älgar bar sig åt vet jag inte. Men naturvård i det vardagliga brukandet finns bara i yttersta undantag. 

Bo Lindevall

Om jakten skall räknas in i skogsskötseln kan vi kanske ta hem lite erfarenheter från Tyskland. Där har man järnkoll på det vilda och på jägarna. Men, återigen, det är skillnad på förutsättningarna där och här och jag vill nog påstå att om vi väger in trivseln ligger vi en bra bit framför.

Ser vi till arbetsvillkoren för dem som arbetar i skogen, egen eller andras, ligger vi återigen i framkant.

Som sagt; väger vi ihop alla faktorer som är utgör skogsbruket – produktion, naturvård, arbetsvillkor, planering, plantproduktion, forskning med mer finns det nog ingen som kan slå oss på fingrarna. (Det får bli målfoto mellan oss och de finska bröder och systrarna. Danskarna kan också en del konster liksom norrmännen.)

Ett facit får vi om vi ser på siffrorna. När rikstaxen började mäta skogarna på 1920- talet hade vi i landet ca 1700 miljoner m3sk. Nu har vi 3000 miljoner m3sk och mer kommer det att bli.

Tar vi i med 2000-talets trollformler ; uthålligt, miljövänligt och förnyelsebart vet jag ingen näring som slår oss på fingrarna.

Nu undrar kanske den kritiske läsaren hur sjutton vet BL allt det där? Precis som fänrik Ståhl säger jag; “Därom kan jag ge besked ty jag var med!” (Eller rättare - jag var där) Det blev en del resor i livet som skogsjournalist, ofta tillsammans med duktiga skogsbrukare.

Förresten en sak kunde svenska skogsbrukare bi bättre på. Att resa utomland och sätta vårt skogsbruk i relation till andra länders. Det borde “runnglasögan” som jämrar sig om rovdrift och allmänt elände också göra.

Kanske skall jag kosta på mig en synpunkt på svensk U-hjälp. Det logiska vore väl att bjuda på våra skogliga kunskaper och erfarenheter. Varför inte stödja Vi- skogen till exempel? Träd behövs av en massa anledningar vi skogsbrukare kan sätta dit dem.

Bo Lindevall

Bo Lindevall@outlook.com

 

Artikeln publicerades torsdag den 24 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste