Här fjärrmäts virket vid sydsvenska industrier

Nu har södra Sverige officiellt fått sin första fjärrmätningsstation. Den bemannas av fem virkesmätare som tar hand om virkesflödena vid totalt sex mätramar i södra Sverige.

: Så här ser arbetsplatsen ut för de virkesmätare som sjobbar med så kallad fjärrmätning. Här sitter virkesmätarna Frida Poulsen och Andreas Peterson i arbete.  Foto: Pierre Kjellin

I somras öppnade den nya fjärrmätningscentralen för virke i Varberg Nord, och i oktober blev den högtidligen invigd.

Fjärrmätningscentralen i Varberg blir den första i södra Sverige och har tillkommit delvis som ett resultat av att Biometria önskat en fjärrmätningsstation i södra Sverige.

De fem virkesmätarna som arbetar vid mätcentralen i Varberg har sin arbetsplats framför stora datorskärmar i ett kontorsrum i ett kontorshotell i ett industriområde alldeles intill E6 strax norr om Varberg.

En av dem är Frida Poulsen. Hon jobbade tidigare med traditionell virkesmätning på mätstationen vid Södra Cell Värö i Varberg. Efter sex månader i Värö, jobbar hon nu med fjärrmätning inomhus i Biometrias nya fjärrmätningscentral några kilometer söderut.

De fem virkesmätarna i Varberg jobbar i tvåskift mellan 06:00 och 22:00 varje vardag.

Bildmaterialet som de fem virkesmätarna går igenom varje arbetsdag kommer från kamerorna vid mätramarna på sex olika industrier och virkesterminaler i södra Sverige. Innan virket kan mätas måste bilderna godkännas av mätarna. 

Så här ser bilderna ut som virkesmätarna tittar på. Skärmarna behöver vara stora.
Foto: Pierre Kjellin

– Virkesordern som åkaren har skrivit in i datorn ska överensstämma med virkesordern på vältlappen som sitter på lasset. Men ibland syns inte siffrorna på vältlappen på bilderna på grund av starkt solljus eller att kvittot skyms av en stock eller skugga eller annat. Oftast har de sprejat numret på stockändarna så att det syns. Men om jag varken kan se virkesordern på vältlappen eller det sprejade så får jag ringa åkaren så att han får märka upp virket korrekt och ta om bilderna, berättar Frida Poulsen.

Mätningen av bilderna från varje virkestransport tar oftast i genomsnitt 1-3 minuter, berättar Frida Poulsen. Men på virkestransporter med flera olika sektioner på en och samma timmerbil kan det tas betydligt längre tid, upplyser hennes kollega Andreas Peterson som sitter vid datorn bredvid:

– En gång hade jag ett lass med nio olika sektioner, det tog lite tid att gå igenom. Det räcker med att man lägger på tre olika partier på varje trave, så är man uppe i nio sektioner på en timmerbil med släp, förklarar Andreas.

Datorn är främsta arbetsverktyget, men telefonen används också flitigt, berättar Frida Poulsen.

När virkesmätarna i Varberg bedömt en virkestrave med hjälp av bilderna markerar de travens fyra sidor med muspekaren, och avgränsar och mäter därmed upp varje traves längdmått och med hjälp av en tabell får det fram volymen på traven.

Fjärrmätningsstationen i Varberg ägs och drivs av Biometria. 

Biometrias lokaler ligger i ett modernt och anonymt kontorshotell utanför Varberg.

 

FAKTA Biometria

Bildades vid årsskiftet 2018-2019 och är en ekonomisk förening som ägs av virkesmarknadens parter. Biometria är en fusion av skogsindustrins IT-företag SDC och virkesmätningsföreningarna VMF Nord, VMF Syd och VMF Qbera.

Biometrias uppgift är att stödja och utveckla virkeshandel, logistik och produktion på den svenska virkesmarknaden. Företaget erbjuder tjänster för digitalisering och automatisering av virkesflödet och virkeshandeln.

Ett av Biometrias uppdrag är att genomföra en opartisk mätning av det virke som flödar mellan skog och industri.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 24 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste