REPLIK: Norrplant: ”Vi beklagar”

Vi beklagar att markägarna i debattartikeln inte är nöjda med de plantor vi levererat. Så svarar man från SCA-ägda Norrplant på debattartikeln författad av två missnöjda kunder, som bland annat drabbats av hög andel plantor med bruten stam.

Skärmdump från SCA:s hemsida.

Denna debattartikel är en replik på "Därför måste du kontrollera resultatet av planteringen", publcerad här på Skogsaktuellt.se.

Det är riktigt att plantorna var längre än de borde ha varit. Detta var en av de sista leveranserna för säsongen och plantorna hade under en sommar med goda växtförhållanden vuxit sig längre än vad vi skulle önska. Vi bedömde och bedömer dock att de var fullt leveransgilla.

En planta som flyttas från en trygg miljö i plantskolan till ett hygge där plantorna planteras en och en istället för att växa i en plantlåda och där stagas av varandra som dessutom är längre än normalt blir väldigt ranglig och ostadig. Det är inte ovanligt att sådana plantor ligger ner första hösten efter plantering.

I det aktuella fallet så var vi tillsammans med representanter från planterings-företaget, Gällö skog, och markägarna ut och tittade på det aktuella objektet.

När växtsäsongen kommit igång i juni hade de flesta plantor rest sig och vi bedömer att planteringen kommer att ge en fin skog med tiden. Skogsplantor är designade för att växa i hundra år och är bra på att återhämta sig.

Men vi håller med skribenterna om att plantorna inte var i det fullgoda skick som vi vill att varje leverans ska vara och en skogsägare ska inte behöva förlita sig på plantornas förmåga att tåla tuffa förhållanden. De plantor vi levererar ska vara i toppskick i alla avseenden.

Vi strävar efter att åstadkomma detta varje dag på året. Vi levererar nästan hundra miljoner plantor på ett år och varje planta är en levande varelse som måste behandlas med omsorg. Ibland misslyckas vi dessvärre, men vi försöker se till att det blir så sällan som möjligt. Helst aldrig.

Peter Engblom

SCA Skog AB Norrplant

Fotnot: Norrplant är enligt SCA Sveriges och världens största skogsplantskola.

Denna debattartikel är en replik på "Därför måste du kontrollera resultatet av planteringen", publcerad här på Skogsaktuellt.se.

Artikeln publicerades onsdag den 23 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste