Sveaskog: Stor efterfrågan på löv!

Just nu är det stor efterfrågan på björktimmer på marknaden och svenska massabruk importerar mer lövvirke än någonsin tidigare, enligt Sveaskog.

Bilden från en skogsdag på temat löv och lönsamhet på godset Göksholm utanför Örebro som Sveaskog anordnade nyligen. Foto: Sveaskog

– Just nu har vi stor efterfrågan på björktimmer, både hos våra svenska kunder och internationellt. Det säger Jonny Carlsson, virkesköpare och kundansvarig för Sveaskogs lövtimmerkunder i södra Sverige.

Jonny Carlsson vill puffa för björk som alternativ till gran vid nyplantering på lämplig mark:

– Nu har vi dessutom en industri som vill ha lövtimmer, och är villig att betala bra för det om kvaliteten är god. Vi levererar exempelvis till Vanhälls såg och mycket av den råvaran blir i förlängningen Hultafors-tumstockar. Efterfrågan på dem har inte minskat trots den digitala utvecklingen utan ligger på konstant nivå, och till det ändamålet är svensk björk det bästa! Den är seg och går inte av. Även Ikea efterfrågar svensk björk, bland annat till Godmorgon-serien, berättar han.

Om inte massa bruken i Sverige importerade stora kvantiteter lövvirke skulle råvarubristen vara ännu större. Skogsindustrin är beroende av lövvirke i många processer, bland annat för att göra papper ljusare, förklarar Jonny Carlsson.

– Vi ska sätta gran också, men istället för att jobba med noll procent löv är det positivt om en skogsägare sätter 5-10 procent. Då ökar vi samtidigt kunskapen. Ett skäl till att vi inte jobbar mer med löv i Sverige är okunskap bland både skogsägare och tjänstemän i branschen. Ser vi till hela landet så är inte lövträd särskilt vanliga i skogslandskapet idag, de utgör omkring 8 procent. Då får man inte kunskap, säger Jonny Carlsson.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 10 oktober 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste