Tyska försvarets hjälpinsatser mot granbarkborren hånas och kritiseras

De mycket omfattande angreppen av granbarkborre i Tyskland fick bland andra delstaten Sachsen att kalla in Bundeswehr att hjälpa till. Kritiker menar nu att åtgärden bara var symbolisk och populistisk.

Leopold-stridsvagnar under övning i terrängen i Tyskland. Foto: Wikipedia

I augusti gick arbetet med att avverka och få ut barkborreskadat granvirke ur de tyska skogarna för högtryck. Preliminära uppskattningar talar om de värsta granbarkborreangreppen i Tyskland i modern tid.

I slutet av augusti rapporterade sachsiska medier att tyska försvaret – Bundeswehr – skickat 50 soldater att bistå i arbetet med att identifiera, avverka och rensa bort granbarkborreskadade träd samt oskadliggöra barkborrar i skogarna i delstaten Sachsen.

I närbelägna delstaten Sachsen-Anhalt rapporterades om att runt 100 soldater ur Bundeswehr kallats in i arbetet mot granbarkborren. Även i den sydtyska delstaten Thüringen sattes soldater in i skogsarbetet.

Användandet av det tyska försvaret i skogen har efter hand mött både kritik i tyska medier och hån i form av bland annat karikatyrbilder.

”Det går inte att bortse från misstanken att försvarets insatser i skogen har ett samband med delstatsvalen i östra Tyskland och att delstatspolitikerna velat visa att de gör något konkret mot träddöden”, skrev redaktören Oliver Gabriel på branschtidningen Forst & Technik nyligen.

I september hölls delstatsval i flera av Tysklands östliga delstater.

Andra kritiker menar att soldaterna knappast kan ha gjort någon större nytta i skogen och jämför med skogsbrandbekämpning, då Bundeswehr tidigare framgångsrikt kallats in för att bland annat vattenbomba med sina helikoptrar.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 09 oktober 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste