Här fällde stormen Alfrida tre av fyra träd

Stormen Alfrida som drog fram över norra Europa i januari i år fällde det mesta av skogen på Lidö i Norrtälje skärgård. Nu ska öns skogar röjas upp.

Lidö. Foto: Skärgårdsstiftelsen

Lidö i Norrtälje skärgård nordost om Stockholm tillhör de områden som drabbades hårt av stormen Alfridas framfart i januari i år. På Skärgårdsstiftelsen som äger Lidö uppskattar man att ungefär tre fjärdedelar av träden på öns totalt 124 hektar skogsmark fälldes.

Lidö är sedan år 2000 naturreservat och domineras av tallskog och hällmarktallskog.

Skärgårdsstiftelsens naturvårdsförvaltare Anders Berglund säger till Dagens Nyheter att han räknar med att det ligger runt 20 000 kubikmeter stormfälld skog på Lidö att ta rätt på.

Uppröjningsarbetena på Lidö sker i två omgångar och startar nu i oktober och slutförs till våren. Arbetet kommer sysselsätta sex personer. Maskiner och utrustning fraktas ut med pråm och man räknar med att fartyget ska få med sig allt virke i två omgångar.

Eftersom skogen på Lidö är naturreservat har Skärgårdsstiftelsen fått söka dispens för att avverka. Reglerna för naturreservat tvingar dem också att lämna kvar ungefär 25 procent av de stormfällda träden.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 08 oktober 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste