Forskare: bioenergi är inte koldioxidneutralt

Skogsråvara är inte en koldioxidneutral energiresurs. Det menar professor Atte Korhola vid Helsingfors universitet som i stället slår ett slag för kärnkraften.

Foto: Wasaåkarna

– Det är dags att ge upp tron på att träbaserad bioenergi är koldioxidneutralt. Det säger professor Atte Korhola vid Helsingfors universitet i en intervju i finska Yle.

Atte Korhola har tillsammans med flera andra forskare nyligen publicerat en rapport om bioenergins roll i klimatförändringen. I rapporten förklarar forskarna varför de anser att energi från skogsråvara inte kan betraktas som koldioxidneutral.

Eftersom skogen hela tiden växer anses den vara en förnybar energiform, till skillnad från energi från exempelvis fossil olja eller stenkol.

– Skogen binder ändå inte kol i samma takt som avverkningen sker, säger Atte Korhola.

Om skogsråvaran i stället kommer från avverkningsrester och andra biprodukter från skogen så är den ett bättre alternativ än avverkad skog, menar professor Korhola.

Ante Korhola anser att vindkraft, solkraft och kärnkraft är de energiformer vi bör satsa på:

Min personliga åsikt är att teknologin har utvecklats så att det i dagens läge är helt meningslöst att motsätta sig kärnkraften, säger Atte Korhola till Yle.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 04 oktober 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste