Varierad kost ger högre slaktvikt på älgarna

Älgar som haft ett varierat födointag får högre slaktvikter än älgar som i huvudsak haft en barrträdsdominerad diet, visar forskare vid SLU.

I likhet med oss människor mår älgen bäst om den har en varierad diet, vilket i älgens fall innebär en kost bestående av både örter samt skott och växtdelar från både löv- och barrträd.

Det visar data som SLU-forskare vid institutionen för sydsvensk skogsvetenskap samlat in från ett stort antal älgar i södra Sverige. 

Forskaren Annika Felton vid SLU i Alnarp berättade om sin forskning om älgens födointag för besökarna på Höstexkursionen.
Foto: Pierre Kjellin

På föreningen Skogens Höstexkursion nyligen var SLU-forskaren Annika Felton vid SLU i Alnarp en av föredragshållarna. Hon delade med sig av resultaten från analys av vominnehållet hos ett stort antal fällda och slaktade älgar i södra Sverige som jägare skickat in till SLU.

Och SLU-forskarnas analyser visade att de älgar som visade sig ha ätit en varierad diet hade högre slaktvikter än älgar som ätit en ensidig kost, och ensidig kost innebär ofta att älgen mestadels levt på skott och växtdelar från barrträd.

En varierad kost innebär att älgen under året får i sig växtdelar och skott från tall, flera olika lövträdsarter, örter, gräs och bärris.

Viktiga trädarter för älgen som det råder stor brist på i skogarna i södra Sverige är RASE – rönn, asp, sälg och ek.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

På Föreningen Skogens Höstexkursion visade Södra Skogsägarna upp fyra olika demonstrationsytor med tallplanteringar som hägnats respektive inte hägnats. Foto: Pierre Kjellin

 

Artikeln publicerades fredag den 20 september 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste