Forskare: all skogsbiomassa ger inte nollutsläpp

Att ersätta fossil kol med träpellets från skog som avverkats enbart för att bli pellets är ingen hållbar lösning för att dämpa växthuseffekten. Det skriver 15 forskare i en ansedd vetenskaplig tidskrift.

Det är bara skogsenergi som huvudsakligen tillverkas av restprodukter som bör betraktas som förnybar energi. Det budskapet för 15 forskare fram i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Global Change Biology – Bioenergy. 

Flishugg i arbete. Foto: Björn Schubert

Energiråvara från skogar som avverkas för att sedan bli exempelvis träpellets som ersätter fossil kol som bränsle minskar inte utsläppen av växthusgaser på kort sikt, skriver forskarna.

När skogen avverkas och används till bioenergi övergår all kol i biomassan till atmosfären i ett enda slag. Dessutom, eftersom utsläppen av koldioxid per enhet elektricitet är högre, är nettoeffekten att den initiala effekten av skiftet från kol är att utsläppen ökar. Den extra koldioxiden absorberas enbart i takt med att skogar tillväxer, så det finns ett tidsglapp mellan att kolet släppts ut och att den återabsorberas från atmosfären – som kallas återbetalningstid. Vetenskapliga studier visar att den här tidsrymden är väldigt beroende av var biomassan kommer ifrån. Den kan vara kort när det är fråga om oanvända skogsrester från hållbart brukade skogar, men så snart extra träd börjar huggas för att ge råmaterial till pelletstillverkning så ökar återbetalningstiderna avsevärt, till decennier eller till och med århundraden beroende på det specifika fallet”, skriver forskarna i tidskriften Global Change Biology – Bioenergy.

Citatet är översatt av tidningen Aktuell Hållbarhet. Läs ett längre referat av debattartikeln HÄR

Forskarna uppmanar nu EU:s politiker att ändra reglerna, så att subventioner till skogsbiomassa begränsas utom till användningsområden med korta återbetalningstider, som jordbruks- och skogsrester och snabbväxande gräs.

Dessutom, påpekar forskarna, bör FN:s riktlinjer för rapportering ändras så att utsläpp från importerad biomassa inte längre räknas som noll, det vill säga inga nettoutsläpp av koldioxid alls.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 16 september 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste