Nya miljoner till skogsskador och äganderätten

Regeringens höstbudget bjuder på mer pengar till ersättning till markägare för inlöst skog och nya pengar till bekämpning av granbarkborren.

Regeringen har i dagarna lagt fram sitt förslag till statsbudget för 2020 – höstens budgetproposition. Där finns nya miljoner öronmärkta för skogen. 

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (s) ansvarar för skogspolitiken.
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

30 miljoner till skogsskador

I år fick Skogsstyrelsen 2,2 extra miljoner för att stödja hanteringen av skogsskador och bekämpningen granbarkborre. De kommande tre åren får myndigheten desto större ekonomiskt tillskott för hanteringen av skogsskador – 30 miljoner kronor varje år fram till 2022, vilket innebär ett totalt extra tillskott på 90 miljoner kronor.

59 miljoner till markinlösen

Markägare som fått skog formellt skyddad de senaste åren har inte fått en skälig ersättning, det erkänner regeringen indirekt i sin budgetproposition:

Det ”finns ett behov av att öka förtroendet mellan skogsägare, myndigheter och andra berörda aktörer samt att öka legitimiteten och förutsebarheten för den förda skogs- och naturvårdspolitiken”, skriver regeringen i sitt pressmeddelande och föreslår 50 nya miljoner kronor per år under 2020,2021 och 2022 till ”Skogsstyrelsens insatser för formellt skydd”.

Regeringen beslutade även nyligen om utredningen ”Stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och naturvård i skogen”. Utredarnas uppdrag är att lämna förslag till hur man ska stärka äganderätten och säkerställa att markägare får den kompensation för inskränkningar i ägande- och brukanderätten som de har rätt till.

Budgetpropositionen överlämnas till Riksdagen för omröstning den 18 september, då den väntas röstas igenom.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 12 september 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste