Så mycket snabbare än gran växer sitka i Norge

En norsk forskningsstudie visar på enorma skillnader i tillväxt mellan den inhemska granen och sitkan i de norra delarna av landet.

Att den nordamerikanska barrträdarten sitka har bättre tillväxt än vår inhemska gran i Norden är väl känt. Nu har en forskningsstudie i Norge visat på uppseendeväckande skillnader i framför allt Nordnorge. Det rapporterar Norges Skogeierforbunds medlemstidning Magasinet Skog.

Sitkagranar. Foto: Wikipedia Norge

På Vestlandet i sydvästra Norge producerar sitkan cirka 38 procent mer stamvolym än den inhemska granen som växer i samma område. I Nordnorge är skillnaden i producerad stamvolym hela 86 procent – till sitkans fördel!

Detta framgår av forskningsrapporten ”En sammenligning av produksjonen hos vanlig gran og sitkagran i Norge”, som gjorts vid norska NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomi).

– Det verkar som om sitkan förmår utnyttja marken mycket bättre än den vanliga granen i kustområdena. Det är ingen överraskning att sitkan har väsentligt högre produktion än granen, men resultaten visar en ännu större skillnad än vi räknat med, säger Espen Loe, avdelningschef för kvalitet och skogsproduktion vids skogsägarföreningen Allskog som är en av uppdragsgivarna till Magasinet Skog.

Datan som forskningsrapporten bygger på har samlats in från fältförsök som följts av forskare sedan 1952 och fram till 2015.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 10 september 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste