Omfattande bokdöd i Tyskland

Två ovanligt torra somrar i rad i Tyskland har gått hårt åt även landets bokbestånd. Läget förvärras av en barkborre.

Förra årets extremt torra, varma och långa sommar följd av en nästan lika torr sommar i år har stressat även landets bestånd av bok.

Boken är en av Tysklands vanligaste lövträdart och bokskogsbruket där är utbrett. Redan i början på juli uppvisade många bokträd skador efter torka och insekts- och svampangrepp.

Torkskadade bokar. Foto: Pixabay

Enbart i den skogrika delstaten Thüringen i sydöstra Tyskland uppskattade man i början på juli att omkring 450000 fastkubikmeter bok var skadad. Boken är det vanligaste lövträdet i Thüringen.

Liknande rapporter om omfattande skador och död i bokskog kommer från bland annat Ruhr-området och Westfalen i de norra och mellersta delarna av Tyskland.

Enligt delstaten Thüringens skogsförvaltning – Thüringer Forst – är en tredjedel av bokarna helt kala i vissa bestånd. Därför uppmanade man redan i somras allmänheten att beträda lövskogar på vissa håll i delstaten, då man anser att risken för fallande grenar vara för stor.

”Två tredjedelar kan dö”

Tyska skogsexperter räknar med att två tredjedelar av skogen i de norra delarna av Thüringen kommer att dö inom de närmaste åren. Det rapporterar tyska public service-kanalen MDR.

Boken är särskilt utsatt för torka då dess rotsystem i regel bara går 1-2 meter ned i marken, menar man på Thüringer Forst. Man har också sett att många bokar torkskaade och stressade bokar angrips av flera arter av bokbarkborre.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 05 september 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste