Tyskland kraftsamlar i kampen mot granbarkborren

Försvarsstyrkor som kallas in, skogsstudenter som kartlägger skador och öppna gräl i media. Tyskland kraftsamlar mot granbarkborrens angrepp, som drabbat landets skogar hårdare än kanske någonsin tidigare.

Barkborrefälla i Hollenstein i Österrike. Foto: Haneburger/Wikipedia

I delstaten Sachsen i sydöstra Tyskland har militären kallats in för att bland annat hjälpa till i arbetet med att kartlägga och dokumentera skadorna efter granbarkborrerns angrepp. Nu vädjar myndigheterna också till studenter studerande på skogliga utbildningar runt om i Tyskland att hjälpa till i detta arbete.

Studenterna har av delstaten Sachsens skogsförvaltning erbjudits maximalt 70 dagars arbete med kartläggning och dokumentation av skador i delstatens skogar, och många frivilliga har anmält sig.

– Vi måste nyttja alla personella resurser vi kan för att komma till bukt med denna extrema krissituation vi har i skogen nu, säger Mike Eller, ställföreträdande chef för delstaten Sachsens skogsförvaltning, i en intervju med branschtidningen Forst Praxis.

 Angrepp av granbarkborren i tyska Bayerischer Wald, här från 2004.
Foto: Kurt Seebauer/Wikipedia

Tysklands skogar ser ut att ha drabbats hårdare än kanske någonsin tidigare i modern tid av granbarkborreangrepp, och årets torra och sommar i kombination med fjolårets både extremtorra och varma sommar tros vara de utlösande faktorerna.

Liksom här hemma debatteras produktionsskogsbruket flitigt i Tyskland. I ett reportage i det ansedda veckomagasinet Stern nyligen utmålades skogsbruket i Tyskland som en viktig orsak till de ökande skadorna från granbarkborreangrepp och extremväder.

Reportaget fick en skogsskötselchef i Schwaben i tyska Bayern att skicka ett öppet brev till Sterns redaktion, där han protesterade mot tidningens beskrivning av skogsbruket i Tyskland och sedan bjöd in redaktionen till ett studiebesök i de schwäbiska skogarna.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 04 september 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste