Här är djurarterna som MP vill återinföra

Genom att plantera in utdöda arter gynnar vi även många andra. Det menar miljöpartiet som nu föreslår att flera skogslevande djur ska återföras till den svenska faunan.

Visent (t.v) och skogsvildren. Foto: Pixabay och Wikipedia

Visenter föds upp i Sverige för att stärka befintliga populationer i östra Europa och skogsvildrenen finns naturligt ibland annat Ryssland och Finland.

Dessa djurarter vore det därför både naturligt och lämpligt att återinföra i den svenska faunan. Det menar sex debattörer, varav en är Riksdagsledamot för miljöpartiet.

”Genom att återinföra visent och vildren samt stödja populationen med myskoxar skulle Sverige kunna bidra till bevarandet av tre arter och samtidigt gynna många andra arter på köpet. Visent, vildren och myskoxe är nyckelarter vars betande skapar livsutrymme åt många andra”, skriver de sex debattörerna i ett debattinlägg i Aftonbladet.

”Ska Sverige vara världsledande på miljöområdet krävs det att arbetet för den biologiska mångfalden växlas upp i hela landet. Att återintroducera arter till den svenska vildmarken är fullt möjligt. Frågan är inte om det går, utan om vi vill”, avslutare de sex debattskribenterna sitt inlägg.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 03 september 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste