Därför vill Jägareförbundet ”Rädda älgen”

Älgen pressas från allt fler håll. Det menar Jägareförbundet som nu startat en kampanj för att få igång konstruktiva diskussioner och lösningar på både älgens och skogsägarnas problem.

Älg. Foto: Thinkstock

I måndags startade Jägareförbundet kampanjen ”Rädda älgen”.

Vi vill att fler ska förstå att älgen har det tufft, säger Jägareförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm och ger flera exempel:

– En faktor som hotar älgen är klimatförändringarna. Vi ser på Öland att älgarna har väldigt svårt att få fram kalvar, och man hittar inga förklaringar alls till detta. Förmodligen är det klimatförändringarna – älgens sydgräns kanske är på väg att flytta norrut. Vi ser också att sjukdomen CWD, som man hittat några fall av på älgar Sverige, som man ännu inte ser effekterna av.

– Vi ser också att man i Sverige planterar gran på marker där det normalt växer tall, och den mörka granskogen trycker undan all undervegetation. Så man skapar på det sättet foderbrist för älgen. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket vill minska älgstammen kraftigt och införa nationell styrning. Skogsbolagen vill också minska älgstammen. Den undermåliga vargförvaltningen påverkar också älgarna. Sammantaget menar vi att allt detta ger en hotbild mot älgen, förklarar Magnus Rydholm.

Jobba med fodret

Magnus Rydholm, Jägareförbundets kommunikationschef. Foto: Jägareförbundet

Arbetet för att minska betesskadorna från älgen behöver breddas och delvis förändras, menar man på Jägareförbundet:

– Det finns två kranar som vi har att vrida på; den ena är jakten och den andra är fodertillgången. Och nu har vi vridit på jaktkranen ganska länge och vi ser att det inte hjälper mot betesskadorna. Det finns forskning som visar att det effektivaste sättet för att minska betesskadorna från älg är att öka tillgången på älgens foder. Nu tycker vi därför att det är dags att vi försöker skruva även på foderkranen, förklarar Magnus Rydholm.

– Men vi vill understryka att vi vill jobba med det här problemet tillsammans med skogsbranschen. Vi vill inte skapa konflikt utan vill att vi tillsammans tar oss an detta problem. Skogen är stor nog för både älgar och skogsbruk, avslutar Magnus Rydholm.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 29 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste