Statistik: Så utvecklades skogsmarkspriserna jan-juli

LRF Konsults statistik över skogsmarkspriserna första halvåret 2019 visar att trenden med stigande priser på skogsmark fortsätter – i alla fall på vissa håll.

Real utveckling av priset på skogsmark (kr/m³sk), enligt LRF Konsults statistik.

Rekordpriser i söder, en svag prisnedgång i landets norra delar och en tydlig prisnedgång i mellersta Sverige. Så sammanfattar LRF sin statistik över första halvårets försäljningar av skogsmark i Sverige.

Riksgenomsnittet för priserna på skogsmark landade under första halvåret i år på 443 kr/m³sk (skogskubikmeter). Det motsvarar en blygsam real uppgång med 0,4 procent. Detta är återigen det högsta uppmätta genomsnittspriset sedan LRF Konsult startade sammanställa statistik 1995.

Markus Helin, chefsmäklare LRF Konsult.
Foto: LRF Konsult

Med ett genomsnittspris på skogsmark i södra Sverige som under första halvåret i år steg med hela 7,5 procent till 707 kr/m³sk så slog LRF Konsults prisstatistik ett rekord – LRF Konsults prisstatistik har nämligen aldrig redovisat ett genomsnittspris över 700 kr. Stormfällningar, ökat älgbetestryck och de senaste årens granbarkborreangrepp tycks helt enkel inte rå på skogsmarkspriserna i söder.

– Intresset för att köpa skog i södra Sverige är fortsatt mycket stort och en lågt belånad befintlig skogsägare som köper mer skog när grannfastigheten blir till salu kan fortfarande göra en fin totalaffär. Men, vi uppmanar till försiktighet för den som planerar att köpa skog med tanke på senaste tidens konjunkturutveckling och prisuppgång på skogsfastigheter. Det är alltid viktigt att undersöka fastigheten samt säkerställa att det finns ett säkerhetsutrymme i kalkylen, kommenterar Markus Helin, Chefsmäklare på LRF Konsult.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 29 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste