Skogsstyrelsen: drönare förutser skador i skogen

Drönare med avancerade kameror som kan se trädens fotosyntes. Det tror Skogsstyrelsen kan hjälpa skogsägare upptäcka skador på skogen tidigt.

En drönare utrustad med dubbla kameror kan ge ny information om skogen. Foto: Skogsstyrelsen

Häromdagen visade Skogsstyrelsen upp vad man tror kan bli ett effektivt verktyg för skogsägare att upptäcka skador på träd i ett tidigt skede.

Det nya verktyget är en förprogrammerad drönare som flyger självständigt och fotograferar av skogen. Drönaren är utrustad med dubbla kameror, en vanlig och en så kallad multispektral kamera.

En multispektral kamera fångar fler spektrum än vad det mänskliga ökat kan uppfatta, till exempel spektrum som ligger nära infrarött ljus. Det gör att man bland annat kan se fotosyntesen på varje träd. De träd som inte reflekterar lika mycket visar då på en nedsatt vitalitet jämfört med friska träd. Bilder med olika spektrum kan läggas ihop i ett rutmönster och ge helt ny information och kunskap om skogen.

Med hjälp av bilderna som sedan bearbetas i digitala kartverktyg, kan man med hjälp av olika färgläggningar se vilka områden som är mest utsatta och som riskerar drabbas av torka. Därmed ser man också var till exempel angrepp av sekundära skadegörare som insekten granbarkborre kan slå till i framtiden.

Det gröna är friska träd och röda är skadade träd. De gula har nedsatt vitalitet till exempel av torkstress och därmed mer mottagliga för skador, bland annat granbarkborre. Med hjälp av en multispektral kamera kan man få ny information om tillståndet i skogen. Illustration: Skogsstyrelsen

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 28 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste