Barkborrearter samarbetar i sina angrepp

Flera olika arter av granbarkborre kan samarbeta när de angriper en hårt stressad gran, berättar en skogsforskare för norska Magasinet Skog.

Olika granbarkborrearter tenderar att samarbete när de angriper granen. Foto: Michael Ekstrand, Skogsstyrelsen

Granbarkborren kan göra gemensam sak med andra artfränder när den angriper en gran. Det berättar Norges Skogeierforbunds medlemstidning Magasinet Skog i en artikel.

Tidningen har tagit del av iakttagelserna under en inspektion nyligen i granbestånd sydväst om Oslo.

Ett av exemplen var en gran där toppen dött efter angrepp av en barkborreart (Pityogenes chalcographus) medan nedre delen av stammen blivit angripen av en annan granbarkborreart men klarat sig.

Bjørn Økland, forskare Norsk Institutt for Bioøkonomi. Foto: NIBIO

Angrepp av tre olika arter

Ett annat exempel från den norska granskogen var en gran där man kunde hitta angrepp från tre olika granbarkborrearter, vilka hade gett sig på varsin del av stammen – toppen, mitten samt nedersta delen.

– Granar som är starkt stressade blir lätt angripna av flera olika arter av granbarkborre, och det är också känt att flera arter kan samarbeta om att ta kål på försvagade träd. Forskningsmodeller som vi gjort visar att arterna vinner på ett sådant här samarbete. Det säger Bjørn Økland som är seniorforskare på Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO) till Magasinet Skog.

Barkborrar och svampar

Tidigare i sommar avslöjade biologiforskaren Tao Zhao vid Örebro Universitet att granbarkborrar samarbetar med svampar för att ta död på en gran. Det som Tao Zhao upptäckter var att svamparna lockar till sig granbarkborrar för att på så sätt få skuts till granen. Svamparna och granbarkborrarna jobbar sedan på var sitt håll i granen med att döda trädet.

Läs mer om Tao Zhaos forskning på Forskning.se

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 26 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste