Standardisering ska förbättra skogsbrandberedskapen

Den internationella beredskapen för och skyddet mot skogsbränder ska bli effektivare framöver. Det ska åstadkommas genom en internationell standardisering.

Foto: Mostphotos

Beredskapen för och skyddet mot skogsbränder är inte standardiserat eller harmoniserat i dag, vare sig i Sverige, EU eller internationellt.

Därför deltar Sverige, via SiS (Svenska Institutet för Standarder) nu i ett nytt internationellt standardiseringsarbete som ska leverera gemensamma definitioner, terminologier och metoder för standardisering vid stora utomhusbränder.

Karin Ekström, SiS. Foto: SiS

– Grunden till en fungerande strategi för bekämpning av skogsbränder är gemensamma termer och definitioner vilket också gör det lättare för samverkan och erfarenhetsutbyte över landsgränser. Till exempel finns en särskild internationell terminologi för skogsbränder som sprider sig till samhällen, så kallade WUI-bränder, säger Enrico Ronchi som är universitetslektor vid avdelningen för brandteknik på Lunds Universitet.

Standardiseringen ska bidra till att skapa gemensam samordning, dels mellan länder för en effektivare resursfördelning men också för att stödja nationell koordinering, förklarar Karin Ekström på SiS som jobbar med brandskydd.

– Det är viktigt att avskilja bebyggelse och stora skogsområden med hjälp av brandkorridorer och brandgator i särskilt utsatta områden. På samma sätt som de stora byggföretagen planerar för hållbara byggnadskonstruktioner för förebyggande av brandrisk i bostäder skulle vi kunna göra i skog och mark, och på så vis anpassa oss bättre till nya klimatförhållanden, säger Karin Ekström.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 26 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste