Nu dör tyska skogar igen

Extrema väderförhållanden flera år i rad har stressat skogarna på mångas håll i Tyskland så mycket att stora arealer skog nu är på väg att dö.

Floden Rhen vid Osterspai i mellersta Tyskland i november ifjol. I normala fall står vattnet minst två meter högre här. Foto: Flickr

2017 drabbades många områden i Tyskland av extrema regnmängder, med översvämningar och jordskred i ovädrets spår. Senare samma år fällde stormar stora volymer skog. 2018 drabbades Tyskland återigen av stormar och omfattande stormfällningar, och i likhet med hela Norden av en extremt lång, het och extremtorr sommar.

Även denna sommar har varit extremt torr och het i framför allt de norra delarna av Tyskland. Resultatet av denna fleråriga väderstress är att nästan inga trädarter tycks ha klarat sig undan mer eller mindre omfattande skador, det vill säga död i sviterna av insektsangrepp och torka.

Enligt uppgifter som Sveriges Radio tagit del av ska omkring 110000 hektar skog i Tyskland vara förstörd till följd av extremvädret. Enligt den tyska skogsägarorganisationen AGDW är Tysklands kostnader för att täcka skogsskadorna hittills uppe i motsvarande 20 miljarder kronor.

Den tyska staten och många av bundesländerna kraftsamlar nu för att ge ekonomisk och annan hjälp till de drabbade skogsägarna.

I Tyskland satsar man sedan långt mer än ett årtionde på många håll på att omvandla många traditionella produktionsskogar med en dominerande trädart till blandskogar med flera trädarter. Denna omställning drivs av de offentliga markägarna – de tyska bundesländerna.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 23 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste