”Prima och Sekunda kan de skicka i huggen direkt"

Det nya mätsystemet för massaved har diskuterats flitigt i branschen. Debattrådar och artiklar på Skogsforum visar på en omfattande och bitvis hård kritik.

Skogsforums debattråd om Prima-Sekunda heter "Behåll vraket på massaved".

”Förslaget Prima och Sekunda kan de skicka i huggen direkt, och de behöver inte sänka priset heller, för lågt som det är.” Så lyder det första inlägget efter den resonerande och kritiska artikel som Skogsforums grundare Fredrik Reuter skrev den 12 september ifjol och som satte rejäl fart på debatten om det nya mätsystemet för massaved – Prima-Sekunda – som infördes 1 augusti i år.

Skogsforums båda delägare Fredrik Reuter och Torbjörn Johnsen är i grunden skeptiska till Prima-Sekunda. Så här skrev Fredrik Reuter redan i mars i en artikel han lade ut på Skogsforum:

”Köparen blir lat när det blir som att plocka godis från barn och att driva företag och bli lat vet man bara kan sluta på ett sätt – katastrof.”

”Prima-Sekunda skulle alltså kunna vara ett symtom på en marknad som inte fungerar och som riskerar att drabba Skogssverige som nation på sikt. Det är dags att lyfta frågorna på allvar och diskutera om dem!”

Torbjörn Johnsen tror rentav att skogsindustrin riskerar att skjuta sig själv i foten med det nya mätsystemet:

”Den här mätningsförändringen riskerar ju, om skogsägarna förstår effekterna av den, att driva över mer ved till flispannorna. Ved som bruken inte har några problem att nyttja idag. Det borde ju gå precis tvärt emot framtidens behov: att få in ännu mer biomassa till bruken om man även ska plocka ut ligninet till flygbränsle också”, skrev Johnsen i en kommentar i mars i år.

Följ debatten om Prima-Sekunda på Skogsforum HÄR

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 22 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste