Markägare vill avhysa lägerdeltagare från skogen

Tusentalet människor bor i ett tältläger utanför Jokkmokk sedan snart en månad för att bland annat manifestera sitt stöd till samerna. Nu vill markägaren att polisen avhyser dem.

SVT:s webbsändning om tältlägret i Kallak utanför Jokkmokk.

I slutet på juli slog tusentalet personer från runt om i världen läger i skogen i Kallak-området utanför Jokkmokk i Lappland. Sällskapet, eller snarare sammankomsten, går under benämningen Rainbow Gatherings och man annonserade i början av augusti på sociala medier om att man skulle genomföra en stillsam manifestation i skogen för att skydda naturen i Kallak i solidaritet med det samiska folket. Ett gruvföretag har ansökt om att få prospektera i Kallak-området, något som väckt stort motstånd både lokalt och regionalt.

När journalister från Sveriges Television den 14 augusti besökte tältlägret var det cirka 1000 personer på plats. Markägfaren – Jokkmokks Allmänning – har också besökt tältlägret och uppmanat lägerdeltagarna att flytta på sig:

– Vi har varit på plats och försökt ha en dialog med tältarna där vi bett dem att flytta på sig, men ingen har brytt sig om det vi har sagt, säger Christian Rimppi, förvaltare åt Jokkmokks Allmänning, i en intervju med Sveriges Television.

Häromdagen beslutade Jokkmokks Allmänning på ett extra styrelsemöte att begära handräckning, det vill säga myndigheternas hjälp att avhysa lägerdeltagarna, avslöjar Sveriges Radio P4.

– Det här är en viktig principiell fråga. Ska så många människor få tälta på samma plats under så lång tid så flyttar man praxis för allemansrätten, säger Christian Rimpi till SVT. Och tillägger att han inte blivit otrevligt bemött av lägerdeltagarna:

– Det positiva är att det har inte varit någon nedskräpning här. Jag har blivit väldigt vänligt bemött när jag kommit hit trots att jag har stängt bommen

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 22 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste